Het dance-festival Tomorrowland in Boom kan gewoon doorgaan. Dat heeft de Antwerpse rechter vanmorgen beslist in kort geding. Volgens de rechtbank is de klacht van de buurtbewoners ongegrond. De boze buurtbewoners kunnen wel nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar dat beroep kan wellicht pas worden behandeld na beide festivalweekends.

Enkele boze buurtbewoners van het festival waren naar de rechter gestapt om een verbod te eisen op het festival. In eerste instantie waren de buurtbewoners tegen het tweede festivalweekend dat er dit jaar bijkomt om de tiende verjaardag van Tomorrowland te vieren, maar uiteindelijk eisten de buurtbewoners een verbod op beide festivalweekend omdat er problemen zouden zijn met verschillende vergunningen.

Volgens advocate Griet Cnudde hebben de organisatoren geen milieuvergunning en schort er ook iets met de stedenbouwkundige vergunning voor Dreamville, de camping van het festival. Iets wat zowel de gemeenten Boom en Rumst als de organisatoren betwistten.

Cnudde vroeg tijdens haar pleidooi vorige maand dat de rechter, indien hij het festival niet zou verbieden, het festival een geluidsbeperking zou opleggen. ‘Slechts drie uur lang kan de muziek luider dan 95 decibel. En om middernacht moet iedereen naar huis,’ klonk het toen.

Tomorrowland verweerde zich fel en kreeg op de zitting de steun van 33 bedrijven, die een verbod als een streep door hun rekening zien. De doortocht van 180.000 festivalgangers zou vorig jaar 70,6 miljoen euro opgeleverd hebben voor de Vlaamse economie.

Klacht ontvankelijk, maar ongegrond

De rechter stelde in zijn vonnis onder meer dat de buurtbewoners zelf de hoogdringendheid hebben gecreëerd door hun vordering zo laat in te dienen. Hij verklaarde de klacht van de bewoners dan ook ontvankelijk, maar ongegrond.

Volgens de rechter waren de bewoners al in december op de hoogte van de plannen van de festivalorganisatie, maar stapten ze pas drie maanden later naar de rechtbank en hebben ze op die manier zelf de noodzaak van een kort geding gecreëerd.

De rechter stelde verder dat de buurtbewoners zich dus eigenlijk tot de verkeerde rechtbank hebben gewend. Ze moeten zich dus wenden tot een andere rechter die de zaak ten gronde kan behandelen. Die andere rechter kan een aantal tussentijdse maatregelen opleggen, zoals een schorsing of het aanstellen van een expert die de klachten van de buurtbewoners moet onderzoeken.

De boze buurtbewoners kunnen wel nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar dat beroep kan wellicht pas worden behandeld na beide festivalweekends. (tml)